Erfbelasting bij een uitvaartverzekering?

Wanneer er iemand overlijdt ontvangen de erfgenamen zijn of haar erfenis. Ook de verzekeringen of nog uitgekeerde bedragen gaan naar de nabestaanden. Over deze bedragen komt erfbelasting.

Erfbelasting of niet?

Vaak is dan ook de vraag of er erfbelasting afgedragen wordt van het uitgekeerde bedrag voor de uitvaart. Maar voor een uitvaartverzekering geldt een uitzondering. Wel is het belangrijk om te weten of het uitgekeerde bedrag bij het overlijden van iemand gebruikt wordt voor de uitvaart, of ook uitbesteedt wordt aan andere dingen die geen betrekking hebben tot de uitvaart. De Nederlandse wetgeving zegt dat er geen erfbelasting opgelegd mag worden op de uitkeringen van de uitvaartverzekering.

Verschillende verzekeringen

Bij een kapitaalverzekering

Bij een naturaverzekering

Bij een kapitaalverzekering is het wel een ander verhaal. Hierbij zijn de nabestaanden namelijk vrij wat ze met het uitgekeerde bedrag doen. Wanneer het volledige bedrag wordt besteed aan de uitvaart, zal er geen erfbelasting geheven worden. Maar als de nabestaanden het geld ook gebruikt hebben voor andere dingen, wordt er over dat gedeelte een erfbelasting geheven.

Wanneer de verzekerde gekozen heeft voor een natura verzekering zal er geen erfbelasting op worden gedragen. De reden hiervan is, dat de verzekeraar geen geld uitkeert maar diensten en producten die alleen voor een uitvaart gebruikt kunnen worden.

Papieren en documenten bewaren

wilsbeschikking

Om te voorkomen dat er onduidelijkheid ontstaat. En zodat alles goed geregeld kan worden, wordt u aangeraden om alle documenten en papieren te bewaren die betrekking hebben tot de uitvaartverzekering. Inclusief de papieren waarmee u kunt aantonen of u het uitgekeerde bedrag wel volledig voor de uitvaart hebt gebruikt. Of als u een gedeelte aan andere gelegenheden heeft gebruikt.

Besparen?

Benieuwd hoe je kan besparen op je verzekering?

Top 3 Uitvaartverzekeraars

DELA

UITVAARTVERZEKERING
8,16 per maand
  • Marktleider NL van uitvaartverzekeringen
  • Lagere jaarlijkse premiestijging dan concurrentie
  • Voordelige kinderpremie tot 25 jaar
Populair

MONUTA

UITVAARTVERZEKERING
8,33 per maand
  • Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd
  • De verzekering is tussentijds aanpasbaar
  • Winnaar Web Performance Score WUA 2013 t/m 2018

YARDEN

UITVAARTVERZEKERING
8,20 per maand
  • Flexibel en altijd tussentijds aan te passen
  • Kinderen gratis tot 21 jaar
  • Geen ingewikkelde gezondheidsvragen.