Besparen op je uitvaartverzekering

Hoe kun je besparen op jouw uitvaartverzekering? De hoogte van de premie voor een uitvaartverzekering is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij onder andere aan de hoogte van de dekking en de leeftijd waarop de verzekering wordt afgesloten. Ook de keuze in hoeverre een uitvaart op maat gewenst is weegt mee. Het is al mogelijk om vanaf een paar euro per maand een uitvaartverzekering af te sluiten. Dit bedrag is niet hoog, maar over de gehele looptijd van de verzekering bezien kan dit een flinke kostenpost zijn.

Let goed op bij het afsluiten van een uitvaartverzekering. Sommige verzekeraars geven korting op de eerste paar maanden, maar daarna kunnen de premies flink toenemen.

Vergelijken uitvaartverzekering

Misschien wel de meest voor de hand liggende manier om te besparen op de uitvaartverzekering is het afsluiten van een verzekering met een lage(re) dekking. Wanneer je ervoor kiest om voor een lager bedrag verzekerd te zijn betaal je namelijk een lagere premie. Houd hierbij wel in gedachten dat een gemiddelde Nederlandse uitvaart €7.000 kost. Wanneer je specifieke wensen hebt is het van belang om te kiezen voor een hogere dekking. Vergelijk verschillende verzekeringen om de juiste combinatie te vinden wat betreft de premie en vergoeding.

Het vergelijken van uitvaartverzekeringen van één specifieke verzekeraar is niet het enige wat belangrijk is. Bekijk ook het aanbod van andere verzekeraars. Let hierbij niet alleen op de premie van de verzekeraars, maar ook op de polisvoorwaarden. De premie kan namelijk wel lager liggen, maar als de vergoeding daardoor minder is, kan het verstandiger zijn om te kiezen voor een wat hoger premiebedrag. 

Het afsluiten van een uitvaartverzekering kan erg lastig zijn. Het is dan ook aan te raden advies in te winnen bij een onafhankelijke uitvaartconsulent.

Tips om te besparen

Hoe kunt u besparen op de kosten van een uitvaartverzekering? We zetten een aantal handige tips voor je op een rij:

 • Door de premie in één keer te betalen. Dit noemt men ook wel een koopsomverzekering. Dit is voordeliger dan de premie verspreid over tientallen jaren te betalen.
 • Door de verzekering op jonge leeftijd af te sluiten. U betaalt dan minder premie, omdat het risico op overlijden klein is.
 • Verdiep u vooraf in de kosten van een uitvaart. Zo voorkomt u dat u zich onnodig verzekert.

Alternatieven op besparen

Er zijn natuurlijk nog veel meer alternatieven om te besparen op je uitvaartverzekering. Hieronder hebben we verschillende alternatieven staan die handig zijn bij het besparen van jouw uitvaartverzekering.

Bij het overlijden gaat het resterende kapitaal naar de nabestaanden. Je moet mogelijk wel vermogensbelasting (vermogensrendementsheffing) betalen. Dit is vooral nuttig als je kiest voor een langere uitkeringsperiode, zoals 20 of 25 jaar. Nabestaanden kunnen het geld in principe vrij besteden. Bij een uitvaartverzekering moet je het bedrag aan de uitvaart besteden.

Keert alleen een bedrag uit als de verzekerde gedurende de looptijd van de verzekering overlijdt. Bovendien kennen deze verzekeringen een maximum eindleeftijd. Als je die bereikt, vervalt de polis. Nabestaanden kunnen het geld in principe vrij besteden, in tegenstelling tot een uitvaartverzekering waarbij je het bedrag aan de uitvaart moet besteden.

Je kunt ook lid worden van een uitvaartvereniging. Je betaalt dan ledencontributie en de vereniging (zonder winstoogmerk) werkt vaak met vrijwilligers. Vaak heeft een uitvaartvereniging afspraken met bepaalde dienstverleners zodat je korting krijgt. Het is vaak voordeliger dan een uitvaartverzekering, maar een uitvaartvereniging werkt lokaal, dus er moet er wel een in de buurt zijn.

Top 3 Uitvaartverzekeraars

DELA

UITVAARTVERZEKERING
8,16 per maand
 • Marktleider NL van uitvaartverzekeringen
 • Lagere jaarlijkse premiestijging dan concurrentie
 • Voordelige kinderpremie tot 25 jaar
Populair

MONUTA

UITVAARTVERZEKERING
8,33 per maand
 • Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd
 • De verzekering is tussentijds aanpasbaar
 • Winnaar Web Performance Score WUA 2013 t/m 2018

YARDEN

UITVAARTVERZEKERING
8,20 per maand
 • Flexibel en altijd tussentijds aan te passen
 • Kinderen gratis tot 21 jaar
 • Geen ingewikkelde gezondheidsvragen.